Du kan påverka ditt yttre

Det är säkert så för de flesta att någon detalj i utseendet inte sitter helt rätt. Det kan vara något man retar sig på från tonåren eller så har utvecklingen med stigande ålder inte varit helt rättvis. 


ansiktskirurgi, ALLMÄN information

Första steget är en konsultation med vår specialist i plastikkirurgi. Vi går igenom ditt hälsotillstånd och det görs en undersökning av det angivna området för en bedömning.

Tänk på att blodförtunnande mediciner kan öka risken för blödning och blåmärken, vilket även gäller vissa smärtstillande mediciner, främst sådana som innehåller acetylsalicylsyra (t.ex. Trombyl, Treo eller Magnecyl).

Innan du besöker oss, på behandlingsdagen, tvättar du hår och ansikte noggrant, gärna med bakteriedödande tvål, all kosmetika skall avlägsnas. Nikotin i varje form (snus, rök, plåster, etc) är förbjudet runt operationsdagen då det hindrar läkningen och ökar risken för sårinfektion.

 

Behandlingsområden
 

dk-icon-eye.png
 

Ögonlocksplastik (UNDRE/Övre, Båda)

Med åldern kan ögonlocken bli tunga och ge en trött uppsyn. Vill det sig riktigt illa kan hudöverskottet på ögonlocken skymma synfältet och utgöra fara i trafiken. Att lyfta pannan för att se bättre kan orsaka spänningshuvudvärk. Hur utvecklingen blir med tiden kan ses hos äldre släktingar eller så tittar man i något av familjens fotoalbum för en fingervisning om vad som väntar.

Varför gör man ögonlocksplastik?
Det kan finnas både kosmetiska och funktionella skäl. Påsar på ögonlocken kan göra att kosmetika kladdar. Längre fram ser man gammal och trött ut, med huvudvärk och inskränkt synfält.

Vilka är riskerna
Vid alla kirurgiska ingrepp finns vissa risker. Det kan bli blödning i såren, infektion eller synlig ärrbildning. Vid ögonlocksplastik är komplikationer mycket ovanliga, detta ingrepp är ett av de säkraste man gör.

Före, under och efter operationen
Du träffar läkaren när du kommer till kliniken, behandlingsplanen bekräftas och han ritar på ögonlocken för att du skall se var ärren kommer att ligga. Du får tabletter som stillar smärta och förebygger svullnad.

Efter förberedelser med tvätt och dukning görs operationen i lokalbedövning. Den tar 30 till 40 minuter att genomföra och det finns möjlighet att ge lugnande medel om du behöver.

Efter operationen vilar du en kort stund på kliniken före hemresan. Stygn skall tas om en vecka, antingen hos oss eller om det är mer praktiskt besöker du vårdcentral på hemorten. Räkna med att få blåtira. Den försvinner på 10 till 12 dagar men det mesta av färgen är borta på en vecka. Kosmetika kan användas för att dölja färgen om du vill börja jobba tidigare.

Resultatet
De flesta patienter är nöjda med resultatet. Hudöverskottet är borta och ärren i det närmaste osynliga då de ligger i omslagsvecket på ögonlocken. Man ser yngre och fräschare ut. Flera av dem som haft spänningshuvudvärk säger att den blivit lindrigare eller försvunnit. Resultatet består i flera år, men vid behov kan ingreppet upprepas senare.

 

Hängande ögonlock (Ptos, En sida)

Detta beror på svaghet i muskeln som lyfter ögonlocket, ibland så mycket att pupillen skyms.  Lösningen är, att förutom ögonlocksplastik, lägga till en försiktig förkortning av muskeln så båda ögonlocken ligger i samma höjd på regnbågshinnan.

dk-icon-lips.png
 

LäppFörstoring

Läppförstoring består i att eget fett, tas från något ställe på kroppen och injiceras i ena eller båda läpparna.

Varför gör man läppförstoring?
Det kan finnas både kosmetiska och funktionella skäl. Läpparna kan upplevas tunna eller så är det fel balans mellan tjockleken av under- och överläpp eller så är tjockleken ojämn.

Vilka är riskerna
Som vid alla kirurgiska ingrepp finns vissa risker. Det kan bli blödning i vävnaden, infektion eller synliga ojämnheter i hudytan.

Före, under och efter operationen
Du träffar läkaren när du kommer till kliniken, behandlingsplanen bekräftas och han ritar för att ni skall vara helt överens om vad som skall åtgärdas och varifrån fett skall hämtas, vilket görs med fettsugning. Du får tabletter för smärtstillning och förebyggande av svullnad.

Efter förberedelser med tvätt, dukning och bedövning görs operationen i lokalbedövning. Den tar 30 till 50 minuter att genomföra.

Efteråt vilar du en kort stund på kliniken före hemresan. Det finns inga stygn som behöver tas bort, men räkna med blåmärken och svullnad som försvinner på 10 till 14 dagar. Du kan använda kosmetiska produkter för att dölja blåmärkena om du vill börja jobba tidigare.

Resultatet
De flesta patienter är nöjda med resultatet efter en läppförstoring.  Ärren är osynliga då de ligger på insidan av läppen. Resultatet består i flera år, men vid behov kan ingreppet upprepas senare.

 

Läpplyft (Måsvingeplastik)

Med åldern kan överläppen slakna och bli för bred. Lösningen är att operera bort en smal remsa hud strax under näsborrarna varvid läppen smalnar och det läppröda syns tydligare.


dk-icon-face-2.png
 

Ålderstecken (Kindveck-, mungipeplastik)

Med stigande ålder blir det förändringar i kroppen, bindvävnaden slaknar och huden töjs. I ansiktet syns detta som karakteristiska förändringar i skarpa veck på kinderna och mungiporna förutom att pannan slaknar och ögonbrynen sänks.

Före, under och efter operationen
Beroende på vad du vill göra går vi igenom dina förutsättningar och lägger förslag. Det kan innefatta borttagning av hud, fettsugning eller fettransplantation, i någon kombination.

På operationsdagen träffar du läkaren igen. Vi går igenom planeringen och bekräftar vad som skall göras. Operationen görs i lokalbedövning med lugnande medel vid behov, efteråt vilar du en stund på kliniken innan hemresan.

Resultatet
Generellt blir patienterna nöjda. Det är dock väldigt individuellt vilken behandling som är den bästa. Vid konsultationen går vi igenom detta och skapar en plan som är anpassad för dig.

dk-icon-ear.png
 

Öronplastik (FÖR Utstående ÖRON)

Alla känner vi en vingmutter. Men att utsättas för såna kommentarer och gliringar är dock inte roligt och kan sätta djupa spår som sitter som en tagg hela livet.
Behandlingen består i en operation där brosket i öronmusslan viks i rätt läge längs huvudet för att inte längre sticka ut. 

Vilka är riskerna
Förutom den vanliga risken för blödning eller infektion som ingår i all kirurgi är detta en relativt riskfri operation.

Före, under och efter operationen
Du träffar läkaren när du kommer till kliniken, behandlingsplanen bekräftas. Du får tabletter som stillar smärta och förebygger svullnad.
Operationen görs i lokalbedövning och tar ung 45 minuter, ärret blir på baksidan av örat och syns således inte, inga stygn behöver tas bort. Efteråt vilar du en stund på kliniken innan hemresa. Du sätter på ett pannband som ger ett tryck på öronen i syfte att motverka svullnad.

Resultatet
De flesta patienterna är nöjda, öronen är nu normala vilket förhoppningsvis bryter mobbningen.

 

Korrigering av örsnibbar

Hål i örsnibbarna kan med åren bli större, speciellt vid användning av tyngre örhängen. I värsta fall kan örsnibben klyvas. Det är en enkel operation i lokalbedövning att sy ihop hålet. Efter att det är läkt tar du sedan ett nytt hål.

 

Välkommen att boka din Konsultation!

RING KLINIKEN PÅ 0920-105 50


 
olafur.png

TELEFON & MAIL

Kliniken: 0920 - 105 50
Mail: info@dagkirurgen.se

Besöksadress

Storgatan 42
972 31 Luleå