Rosacea och Perioral dermatit - två vanliga hudproblem

lyxx-rosacea-perioral-dermatit.jpg

Jag vill börja med att önska alla våra kunder en God fortsättning på det nya året! Idag tänkte jag ta upp två mycket vanliga hudproblem Rosacea och Perioral dermatit.

Rosacea

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som ofta förväxlas med acne, uppstår oftast mellan 30-50 års ålder. Huden är inflammerad med röda utslag. Utslagen kännetecknas av hudrodnad, knottror, röda acneliknade utslag på kinder, haka, panna även runt ögonen. Hudkänslan är hettande, kan svida/klia och i vissa fall också vara mycket torr, utvidgade kärl är också vanligt förekommande. Vanliga komedoner (pormaskar) förekommer nästan inte alls.

Vi på Lyxx behandlar många med denna typ av hudsjukdom med mycket fina resultat, bl a är IPL/laser en behandling som har gett fina resultat. Många gånger vill en rosaceakund använda mekanisk peeling i hopp om att bli av med utslagen, men det är ingen bra idé då det bara förvärrar tillståndet i huden. En rosaceahud skall hållas så lugn som möjligt, användning av få och lugnande produkter är viktigt och de skall vara oljefria. Tunga, feta produkter stänger in värmen i huden och gör den röd och irriterad.

Kosten är också en viktig aspekt i det hela. Undvik starkt kryddad mat, alkohol, kaffe, allt som gör dig varm, även varma bastubad. Att hålla magen lugn och fin hjälper en rosaceahud. Är du en person som älskar att vara ute i vilket väder som helst och som älskar sol, se till att ha en kräm med hög solskyddsfaktor och en bra kräm som skydd för kyla.

En rosaceahud skall hållas så lugn som möjligt, användning av få och lugnande produkter är viktigt och de skall vara oljefria. Tunga, feta produkter stänger in värmen i huden och gör den röd och irriterad.

Perioral dermatit

Nära släkt med rosacean, uppstår mellan 20-30 års ålder. Oftast bryter sjukdomen ut utan någon speciell anledning, men stress, användning av starka kortisonpreparat och/eller överdriven rengöring av huden kan vara triggande faktorer.

Perioral dermatit börjar med röda utslag kring munnen, en bit ned på hakan och under näsan och upp mot näsvingarna. Kan även i enstaka fall sitta runt ögonen. Utslagen ser ut som små knottror, de kan klia, bränna lite och huden kan fjälla något. Pormaskar är även här inget symptom på perioral dermatit.

Även här gäller samma som vid rosacea, användning av få och lugnande produkter.


Två något jobbiga hudsjukdomar, men det finns hjälp att få och i många fall kan huden bli riktigt lugn och fin i långa perioder. Vi kan inte bota dem, men här på Lyxx kan vi ge dig som kund många bra tips och råd hur du skall sköta din hud.

Boka gärna en hudkonsultation hos någon av oss hudterapeuter så hjälper vi dig till en fin hud.

Agneta
Aukt. Hudterapeut/Ayur veda terapeut Lyxx Luleå & Piteå

Previous
Previous

Vad är skägg och varför växter det så olika på oss män?

Next
Next

Varför ska man använda serum?