Vad är skägg och varför växter det så olika på oss män?

lyxx-barberaren.jpg

Vi män har begåvats med något på våra hakor och kinder som vi både ser som en tillgång och ett nödvändigt ont. Jag i min roll som barberare ser det som min skyldighet att hjälpa min kund genom att stärka dennes karaktär och hjälpa kunden att finna den stil som styrker upp ansiktets karakteristiska drag.

Men vad är då skägg och varför växer det så olika på oss män? …ett vanligt missförstånd är att skäggväxten beror på mängden testosteron men det är inte sanningen, utan svagare skäggväxt beror på avsaknaden av arvsanlag i den kedja av processer inuti cellerna som krävs för att ett skäggstrå skall växa. En annan egenhet med skäggstrån är skillnaden från huvudhår som består av keratiner, en typ proteiner som man också kan finna i våra naglar. Skäggstrån innehåller ett extra kraftigt innersta lager – medulla – som gör dom tjockare än huvudhår. Jag brukar råda mina kunder som beklagar sig över svag skäggväxt att tänka om och sluta fixera sig vid sitt skäggs svagheter och istället se möjligheterna. Det finns ett bra utryck bland oss musiker (ja, jag är musiker och barberare) och det låter ”Sjung med den röst du har, inte med den röst du önskar att du haft”.

Det finns ett bra utryck bland oss musiker (ja, jag är musiker och barberare) och det låter – Sjung med den röst du har, inte med den röst du önskar att du haft. Det samma gäller för skägg.

Att tillsammans med kunden hitta rätt skäggstil är en mycket spännande resa, som oftast börjar med några trevande funderingar och önskemål som sen utvecklas till en målbild. Mitt jobb är att läsa ansiktet och forma skäggets kind och halslinjer därefter för att stärka upp tyngden i skäggfrisyren och forma mustasch med skaklar så att den ramar in och understryker skäggets resa ner mot kragen.

Sen får man inte glömma att ett besök hos barberaren är en sorts ceremoniell stund av avslappning, beröring och samtal i en lugn miljö. En paus i tillvaron som många behöver i dessa tider. Dom varma handdukarna, knivens raspande mot hakan, dofterna och svagt i bakgrunden sjörapporten i P1.

…Vad mer kan man önska som man i detta ” Requies animae” (Själens vilorum).

Christer Engberg (Sweeney Todd)
Klassisk Barberare Lyxx Luleå


Previous
Previous

Varför ska man använda värmeskydd?

Next
Next

Rosacea och Perioral dermatit - två vanliga hudproblem